BedenkingenMijzelfMindfulnessTips

De valkuil

Het is weer die tijd van het jaar. De lente draait weer op volle toeren, en de zomer is bijna nu echt
in het zicht, alles begint te kriebelen.

De zon lokt je naar buiten en de energie lijkt onuitputtelijk.

Ook ik heb weer honderd en één ideeën in mijn hoofd. Ik bruis van energie. ‘Het is lente, bijna zomer. Zalig! Maar met de toegenomen drukte van het seizoen komt ook de neiging om alles tegelijk te willen doen. Ik wil weer veel ballen in de lucht houden. En waarom ook niet? Ik kan dat toch, wat moet ik anders doen met al die energie?

Lees ook: De opruim-kameleon

Meer nog ik doe een beetje van dat, en nog een beetje van dit, en dat andere kan er ook nog wel bij.
Het is tenslotte allemaal nog zo fijn. Multitasking is top! Want ik heb mega veel kloekheid in mij.

Of tenminste, dat denk ik op dat moment. Het idee van multitasking lijkt dan zo aantrekkelijk.
Maar langzaam, ongemerkt, ervaar ik dat het steeds moeilijker wordt om al die taken te blijven combineren, en dat ik steeds vermoeider raak. En plots stel ik mij dan de vraag;
“Wat is er aan de hand?”

Lees ook: veeleisend

En dan word ik weer wakker geschut; “Bart je bent weer in ‘de valkuil’ van multitasking gelopen.
Want als ik heel eerlijk ben weet ik dat: ‘Eén taak tegelijk doen!’ Het putdeksel is om niet meer in die valkuil van Multitasking te lopen! Dus de vraag is: Waarom helpt multitasking ons niet verder?

Multitasking heeft iets magisch. We denken vaak dat we supermensen zijn als we de telefoon beantwoorden terwijl we een mail schrijven, een collega spreken terwijl we informatie opzoeken op het internet, of zelfs tijdens het rijden een gesprek voeren. Maar is dit echt efficiënt? Hoe vaak hebben we wel niet het gevoel dat we iets zijn vergeten, iets niet goed hebben gedaan, of zelfs dat we niet volledig in het moment aanwezig waren? De waarheid is dat ons brein niet gebouwd is voor multitasking. Het kan geen twee complexe taken tegelijk uitvoeren zonder dat er iets misgaat.

Ja, dames dit geld ook voor jullie! Ik hoor jullie al denken; “deze blog is geschreven door een man.
en mannen kunnen nu eenmaal geen twee zaken te gelijk.” Bij jullie vrouwen zou het misschien beter kunnen werken, maar het punt is: Moet dit? Moeten jullie altijd twee of drie dingen tegelijk doen? Of is ‘één taak tegelijk doen!’ Ook voor jullie het putdeksel, om niet meer in die valkuil van multitasking te lopen? En dus eveneens, gezonder voor jullie?

Als je het mij vraagt: Zijn wij in de eerste plaats: allemaal mens en geen robot met of zonder AI. 
Dus laten wij teruggaan naar ons brein, dat niet gebouwd is voor multitasking. En dus geen twee complexe taken tegelijk kan uitvoeren zonder dat er iets misgaat.

De eerste stap is het erkennen dat ons brein slecht reageert op die constante stroom van prikkels. Zelfs als je gelooft dat je meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren, werkt je brein hard tegen je. Elke taak die je tegelijk probeert te doen, leidt eigenlijk tot verlies van focus en vermindert je productiviteit. Het lijkt misschien sneller om alles tegelijk te doen, maar het heeft juist het tegenovergestelde effect. Je spreidt je aandacht te veel, en je doet alles minder goed.

Als je jezelf echt wilt helpen om productiever en gezonder te zijn, moet je stoppen met multitasking en je focussen op één taak tegelijk. Laat afleidingen niet ongewenst je werkruimte binnendringen. Zet bijvoorbeeld de notificaties van je e-mail en apps uit. Check je berichten alleen wanneer je dat zelf wilt, en niet op elk moment dat je telefoon trilt. Hetzelfde geldt voor je smartphone: zet die gerust eens een keertje uit! En ja dat is moeilijk en gek, neem het van mij aan. Zeker omdat een smartphone een groot hulpmiddel is voor mij. Ik leg mijn smartphone wel al eens verder van mij weg of zet hem op ‘niet storen’.

We leven in een maatschappij die ons constant aanzet tot bereikbaar zijn, maar je hebt het recht om soms niet bereikbaar te zijn. Helemaal oké om af en toe van de wereld af te zijn. En dus maar één ding tegelijk te doen.

Lees ook: tegen de stroom in

Mijn brein werkt al wat anders, door Cerebrale Parese (CP) dan bij mensen zonder CP.
Dus het verwerken van taken kost al veel energie en tijd. Het is daarom beter om één taak tegelijk te doen, zodat ik mijn energie en focus niet verspil. Multitasking kan voor mij extra moeilijk zijn en leidt vaak tot meer fouten. Maar het mooie is, we kunnen van elkaar leren. Mensen zonder CP kunnen leren hoe we het stap voor stap doen, en wij kunnen op onze beurt leren van hen.
We leren allemaal van elkaar, zolang we de tijd nemen en dingen stap voor stap doen.

Lees ook: Met een slakkengang vooruit!

Ik heb gemerkt dat het beter is, als ik mij volledig focus op één ding te gelijk. Het zorgt voor betere en gezondere resultaten. Wanneer ik bijvoorbeeld belangrijke informatie moet onthouden, is het beter om het rustig en aandachtig te doen en ervoor te zorgen dat het meteen goed is.
Want: één ding goed doen, is beter dan meerdere dingen slecht. Oké ik werk dan misschien trager dan ik zou willen. Ik voorkom zo wel; de chaos van onafgemaakte taken en blijf gefocust op wat echt belangrijk is.

We weten allemaal dat het niet gezond is om constant in multitasking modus te zitten. Het verhoogt je stressniveau, vermindert je productiviteit en kan zelfs leiden tot burn-out. Maar toch blijven we doorgaan, omdat we denken dat we het nodig hebben om alles onder controle te houden. Het is een vicieuze cirkel die we alleen kunnen doorbreken door bewust te kiezen voor minder. Als we goed voor onszelf willen zorgen, is het cruciaal om af en toe een stap terug te doen en onze focus te richten op de taak die voor ons ligt.

Het is voor niemand tof om zich uitgeput en gestrest te voelen, zeker niet nu het mooie weer er weer aankomt. Laat de verleiding van multitasking los. Gun jezelf de ruimte om je te concentreren op één taak tegelijk, en zie hoe je energie en productiviteit verbeteren. Jij verdient het om met rust en focus je werk te doen, zonder je constant opgejaagd te voelen.
Dus, de volgende keer dat je in de verleiding komt om meerdere dingen tegelijk te doen.
Hoop ik dat je terug aan dit blogartikel denkt. En jezelf eraan herinnert aan deze simpele waarheid:

“Één taak tegelijk is goed genoeg.”
Bart Vandeberg

Je mag gerust iets van je laten horen onderaan deze blog, ik lees het graag.
Hartelijk dank voor nu en heel graag tot binnenkort.
Warme groeten Bart.

Een gedachte over “De valkuil

  • Heyndrickx Heyndrickx

    Heel mooi geschreven en 100% waarheid, maar niet gemakkelijk.
    Groetjes Chantal x

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *